Artikelen

Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Praktijk

Kroniek rechtspraak zorgverzekeringsrecht

Auteurs Mr. H.M. den Herder en mr. C. van Balen
  • Samenvatting

      In deze kroniek worden de belangrijkste uitspraken behandeld die met betrekking tot de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten zijn gedaan in de periode van 1 april 2013 t/m 1 januari 2015. Met betrekking tot de Zorgverzekeringswet worden in hoofdzaak de inhoud van de zorgverzekering en de zorgverzekeraars besproken. Wat betreft de AWBZ komen de kring der verzekerden en de aanspraken aan bod. Daarnaast wordt aandacht besteed aan uitspraken over de zorginkoop en over de afbakening tussen de Zorgverzekeringwet en de AWBZ.

  • Auteursinformatie

    Mr. H.M. den Herder

    Hedwig den Herder is als advocaat werkzaam bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. te Den Haag.

    mr. C. van Balen

    Chris van Balen is als advocaat werkzaam bij LEXSIGMA Healthcare te Amsterdam.

Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Praktijk

Kroniek rechtspraak civiel recht

Trefwoorden aansprakelijkheid, schending zorgplicht, schending toezichthoudende taken, integriteitsschade, smartengeld
Auteurs Mr. drs. M.J.J. de Ridder
  • Samenvatting

      In deze kroniek worden in het kort de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie besproken in de periode van 1 juni 2013 tot en met 1 juni 2015. Daarbij wordt eerst ingegaan op de diverse gronden waarop de aansprakelijkheid kan worden gebaseerd: schenden van de zorgplicht, ontoelaatbare gevaarzetting, onbevoegde uitoefening, schenden toezichthoudende taak/bijzondere zorgplicht, gebruik maken van een gebrekkige hulpzaak, niet nakomen protocol, het ontbreken van informed consent en bijzondere vormen van aansprakelijkheid. Voorts wordt ingegaan op het causaal verband en toerekening, in welk kader ook de ontwikkelingen op het gebied van de kansschade aan bod komen. Andere onderwerpen die in de kroniek worden besproken zijn: de omvang van de schadevergoedingen, onrechtmatige uitlatingen over de hulpverlener en het beroepsgeheim.

  • Auteursinformatie

    Mr. drs. M.J.J. de Ridder

    Michel de Ridder is werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten te Utrecht.

Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Column

Toepassing van het VWEU in het zorgstelsel: van zorgen verzekerd

Trefwoorden vrije artsenkeuze, Europese Unie, zorgstelsel, marktwerking
Auteurs Prof. mr. E. Steyger
  • Samenvatting

      Dit artikel behandelt kort de problemen die het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie veroorzaakt wanneer de zorgverzekeraars patiënten naar zorgaanbieders willen sturen die door hen zijn gecontracteerd. Zowel de Patiëntenrichtlijn als het vrij verkeer van diensten is in het geding als buitenlandse zorgaanbieders worden uitgesloten van vergoedingen aan Nederlandse patiënten.

  • Auteursinformatie

    Prof. mr. E. Steyger

    Elies Steyger is hoogleraar Europees bestuursrecht aan de Vrije Universiteit en advocaat te ’s-Hertogenbosch. Dit artikel is gedeeltelijk ontleend aan haar preadvies ‘Het zorgstelsel in Europeesrechtelijk perspectief’, jaarvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht 2015.

Tijdschrift Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging
Jurisprudentie

Beslag- en executierecht

Overzicht relevante rechtspraak en relevante ontwikkelingen

Auteurs Mr. D.M. de Knijff
  • Auteursinformatie

    Mr. D.M. de Knijff

    Mr. D.M. de Knijff is advocaat bij Ekelmans & Meijer Advocaten te Den Haag.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Praktijk

Hof van Justitie oordeelt over mandaat van ECB inzake monetair beleid

Onafhankelijkheid van de ECB gewaarborgd?

Trefwoorden ECB, mandaat, monetair beleid, onafhankelijkheid, kwantitatieve verruiming (QE)
Auteurs Mr. M.L. Louisse
  • Samenvatting

      Op 16 juni 2015 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie prejudiciële vragen beantwoord van het Bundesverfassungsgericht over de verenigbaarheid van het Outright Monetary Transactions-programma (OMT-programma) met het Europese recht, en meer in het bijzonder met het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit OMT-programma is vergelijkbaar met het programma van kwantitatieve verruiming (QE), waarmee de ECB in maart 2015 is gestart. Dit artikel gaat in op het arrest van het Hof van Justitie, de mogelijke aanknopingspunten die dit arrest biedt voor de beantwoording van de vraag of de ECB met het QE-programma binnen haar mandaat blijft, en de mogelijke gevolgen die dit arrest heeft voor de onafhankelijkheid van de ECB.

  • Auteursinformatie

    Mr. M.L. Louisse

    Mr. M.L. Louisse is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.

Tijdschrift Onderneming en Financiering
Casus

Onrechtmatige verkoop van bv-aandelen door schending onderzoeksplicht: bestuurlijke tekortkoming of aandeelhoudersgedraging?

Trefwoorden bestuurdersaansprakelijkheid, aandeelhoudersaansprakelijkheid, onderzoeksplicht, verkoop bv, onrechtmatige daad
Auteurs Mr. V. van Vegchel
  • Samenvatting

      De verkoper van een bv riskeert onder omstandigheden persoonlijke aansprakelijkheid jegens crediteuren van die bv indien hij de verkoop doorzet zonder onderzoek te doen naar de koper en deze koper achteraf malafide blijkt te zijn. Verscheidene rechtbanken zien in het schenden van deze onderzoeksplicht een grondslag voor bestuurdersaansprakelijkheid van een verkopend dga. In dit artikel wordt geconstateerd dat deze grondslag onjuist is. Een aandelenoverdracht behelst immers een aandeelhoudersgedraging. Bovendien had de dga ook via de weg van aandeelhoudersaansprakelijkheid kunnen worden aangesproken. Verder komt aan bod wat de kenmerken zijn van de onderzoeksplicht en wanneer dit aansprakelijkheidsrisico zich kan verwezenlijken.

  • Auteursinformatie

    Mr. V. van Vegchel

    Mr. V. van Vegchel is advocaat bij Freshfields Bruckhaus Deringer te Amsterdam.

Tijdschrift Contracteren
Casus

Contracteren met auteurs

Omgaan met exclusiviteit, disproportionaliteit en toekomstige en voldoende exploitatie

Trefwoorden Auteurscontractenrecht, Vergoeding, Exploitatie, Disproportionaliteit, Niet-gebruik
Auteurs Prof. mr. D.J.G. Visser
  • Auteursinformatie

    Prof. mr. D.J.G. Visser

    Prof. mr. D.J.G. Visser is hoogleraar in Leiden en advocaat in Amsterdam. De auteur is dank verschuldigd aan mw. mr. J.A. Schaap en mw. dr. mr. A. de Hingh voor commentaar op een eerdere versie van dit artikel. Voor de voorbeelden uit lagere Duitse rechtspraak is hij dank verschuldigd aan Roman van der Boom, die zijn scriptie schreef over de nieuwe iustum pretium in het auteursrecht met een rechtsvergelijking met Duitsland.

Tijdschrift Contracteren
Praktijk

Pas als hij het zegt!

Trefwoorden Precontractuele goede trouw, Afgebroken onderhandelingen, Voorbehoud, Ontbindende voorwaarde, Toedoen
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
  • Auteursinformatie

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard

    Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij La Gro Advocaten in Alphen aan den Rijn.

Tijdschrift Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade
Jurisprudentie

Meer duidelijkheid over procedurele aspecten van hoger beroep en cassatie tegen een deelgeschilbeschikking

HR 19 juni 2015, ECLI:NL:HR:2015:1689 (Achmea/zzp’er)

Trefwoorden deelgeschil, tussentijdse cassatie, ontvankelijkheid, kosten, dagvaardingsprocedure
Auteurs Mr. J.S. Overes
  • Samenvatting

      De Hoge Raad heeft bij arrest van 19 juni 2015 bepaald dat tussentijdse cassatie na tussentijds hoger beroep tegen een deelgeschilbeschikking mogelijk is. Hiertoe is wel verlof van het gerechtshof vereist, tenzij het hof in hoger beroep de zaak zelf heeft afgedaan. Tussentijds hoger beroep en tussentijdse cassatie tegen een deelgeschilbeschikking is een dagvaardingsprocedure. Hierbij gelden de normale regels met betrekking tot de proceskostenveroordeling; artikel 1019aa Rv is aldus niet van toepassing, zo geeft de Hoge Raad aan. In deze bijdrage gaat de auteur op het arrest en de achterliggende zaak in, en geeft hij commentaar op de beslissingen in deze zaak.

  • Auteursinformatie

    Mr. J.S. Overes

    Mr. J.S. Overes is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Artikel

Verslag jaarvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht 2015

Trefwoorden jaarvergadering VGR, terug- en vooruitblik nieuw zorgstelsel, zorgstelsel in ontwikkeling
Auteurs Mr. S.E. Garvelink
  • Samenvatting

      In april van dit jaar vond in Driebergen de jaarvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht plaats. Tijdens het inhoudelijke gedeelte lichtten Elies Steyger, Joris Rijken, Matthijs Vermaat, Emke Plomp en Tessa van den Ende hun bijdrage aan het preadvies ‘Op weg naar tien jaar nieuw zorgstelsel. Terug en vooruitblik’ toe. Op die manier ontstond een breed panorama van de stand van het zorgstelsel met aandacht voor het Europees recht, de positie van de zorgverzekeraars, de Wmo 2015, de winstuitkering in de zorg en de rol van de toezichthouder. Tijdens de paneldiscussie voorgezeten door Jaap Sijmons hadden de leden de gelegenheid over deze thema’s met de preadviseurs van gedachten te wisselen. Cathy van Beek sloot af met een voordracht waarin zij constateerde dat van de beoogde versterking van de rol van de patiënt onder het nieuwe stelsel (nog) weinig terecht was gekomen.

  • Auteursinformatie

    Mr. S.E. Garvelink

    Sebastiaan Garvelink is advocaat met specialisatie gezondheidszorg bij Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle.

Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Programma Aanpak Stikstof ter inzage

Spanning tussen natuur en economie

Trefwoorden PAS, Programma Aanpak Stikstof, Habitatrichtlijn, Natura 2000, stikstof
Auteurs Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz
  • Samenvatting

      Van 10 januari tot 20 februari jl. lagen voor zienswijzen ter inzage: het ontwerp voor het Programma Aanpak Stikstof (het PAS, te onderscheiden van de programmatische aanpak stikstof, de PAS), het bijbehorend plan-MER, inclusief passende beoordeling (met enkele achtergrondrapporten) en de gebiedsanalyses van alle Natura 2000-gebieden waar sprake is van (bedreiging van) habitats die gevoelig zijn voor stikstof (‘de gebiedsanalyses’). Tegelijkertijd zijn openbaar gemaakt: de ontwerpen voor het Besluit grenswaarden programmatische aanpak stikstof en de Regeling programmatische aanpak stikstof (ieder met een eigen toelichting), de Overeenkomst generieke maatregelen in verband met het programma aanpak stikstof en een groot aantal achtergronddocumenten. In deze bijdrage bespreek ik het systeem van de PAS en de bouwstenen ervan, de ter inzage gelegde documenten, op hun juridische merites. De kernvraag luidt of Nederland met de PAS, zoals geconcretiseerd in het PAS en gebiedsanalyses, in overeenstemming handelt met (art. 6 van) de Habitatrichtlijn.

  • Auteursinformatie

    Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz

    Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz is advocaat bij Van der Feltz advocaten.

    Van 10 januari tot 20 februari jl. lagen voor zienswijzen ter inzage: het ontwerp voor het Programma Aanpak Stikstof (het PAS, te onderscheiden van de programmatische aanpak stikstof, de PAS), het bijbehorend plan-MER, inclusief passende beoordeling (met enkele achtergrondrapporten) en de gebiedsanalyses van alle Natura 2000-gebieden waar sprake is van (bedreiging van) habitats die gevoelig zijn voor stikstof (‘de gebiedsanalyses’). Tegelijkertijd zijn openbaar gemaakt: de ontwerpen voor het Besluit grenswaarden programmatische aanpak stikstof en de Regeling programmatische aanpak stikstof (ieder met een eigen toelichting), de Overeenkomst generieke maatregelen in verband met het programma aanpak stikstof en een groot aantal achtergronddocumenten. In deze bijdrage bespreek ik het systeem van de PAS en de bouwstenen ervan, de ter inzage gelegde documenten, op hun juridische merites. De kernvraag luidt of Nederland met de PAS, zoals geconcretiseerd in het PAS en gebiedsanalyses, in overeenstemming handelt met (art. 6 van) de Habitatrichtlijn.


Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz
Mr. G.C.W. (Godert) van der Feltz is advocaat bij Van der Feltz advocaten.
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Artikel

Een algemene nadeelcompensatieregeling, ook in het omgevingsrecht

Trefwoorden Omgevingswet, schadevergoeding, gedoogplicht, planschade, nadeelcompensatie
Auteurs Mr. H.J.M. (Hans) Besselink en Mr. J.S. (Jelmer) Procee
  • Samenvatting

      In het licht van de komst van de nieuwe Omgevingswet zijn de auteurs nagegaan of nadeelcompensatiebepalingen in de in de Omgevingswet op te nemen wetten gehandhaafd moeten blijven, of kunnen worden geschrapt bij de invoering van de Wet nadeelcompensatie. Alleen bij het opleggen van een gedoogplicht bestaan fundamentele bezwaren om zonder meer art. 4:126 Awb van toepassing te verklaren. Dergelijke bezwaren bestaan niet bij het schrappen van de bijzondere bepalingen omtrent planschade (en andere limitatieve vergoedingsstelsels). Wel zou in een aantal gevallen (bevoegde rechter, afwenteling en adoptie) een bijzondere regeling in aanvulling op de nieuwe afdeling 4.5 van de Awb wenselijk zijn.

  • Auteursinformatie

    Mr. H.J.M. (Hans) Besselink

    Mr. H.J.M. (Hans) Besselink is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.

    Mr. J.S. (Jelmer) Procee

    Mr. J.S. (Jelmer) Procee is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.

    In het licht van de komst van de nieuwe Omgevingswet zijn de auteurs nagegaan of nadeelcompensatiebepalingen in de in de Omgevingswet op te nemen wetten gehandhaafd moeten blijven, of kunnen worden geschrapt bij de invoering van de Wet nadeelcompensatie. Alleen bij het opleggen van een gedoogplicht bestaan fundamentele bezwaren om zonder meer art. 4:126 Awb van toepassing te verklaren. Dergelijke bezwaren bestaan niet bij het schrappen van de bijzondere bepalingen omtrent planschade (en andere limitatieve vergoedingsstelsels). Wel zou in een aantal gevallen (bevoegde rechter, afwenteling en adoptie) een bijzondere regeling in aanvulling op de nieuwe afdeling 4.5 van de Awb wenselijk zijn.


Mr. H.J.M. (Hans) Besselink
Mr. H.J.M. (Hans) Besselink is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.

Mr. J.S. (Jelmer) Procee
Mr. J.S. (Jelmer) Procee is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.
Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

Koersgevoelige informatie: de uitstelmogelijkheid na VEB/Super de Boer

Trefwoorden koersgevoelige informatie, publicatieplicht, uitstelmogelijkheid
Auteurs Mr. N.J. Gans
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur de mogelijkheid om publicatie van koersgevoelige informatie uit te stellen aan de hand van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam op 11 november 2014.

  • Auteursinformatie

    Mr. N.J. Gans

    Mr. N.J. Gans is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

De pre-pack; een onderzoeksverplichting voor bestuurders?

Trefwoorden pre-pack, faillissement, Wet continuïteit ondernemingen I, beoogd curator, onderzoeksverplichting
Auteurs Mr. S.N. Legerstee
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur de opkomst van de pre-pack in Nederland en de verplichtingen van een bestuurder met betrekking tot het onderzoeken van de pre-packmogelijkheden.

  • Auteursinformatie

    Mr. S.N. Legerstee

    Mr. S.N. Legerstee is advocaat bij NautaDutilh te Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

De vaststelling van een redelijk dividend(beleid)

Trefwoorden vaststelling dividendbeleid, dividend, minderheidscertificaathouders, kort geding
Auteurs Mr. B. Stevens
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur het vonnis dat op 17 maart 2015 door de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland is gewezen, waarin wordt geoordeeld over de vraag of de onderneming (in kort geding) verplicht kan worden een redelijk dividendbeleid vast te stellen.

  • Auteursinformatie

    Mr. B. Stevens

    Mr. B. Stevens is werkzaam als advocaat bij Stibbe.

Tijdschrift Nederlands tijdschrift voor Europees recht
Artikel

Prioritering en rechtsbescherming in het mededingingsrecht: de zaak easyJet

Trefwoorden Artikel 13 Verordening (EG) nr. 1/2003, prioriteringsbesluit, afwijzen klacht, rechtsbescherming, rechtswaarborgen
Auteurs Mr. P.B. Gaasbeek
  • Samenvatting

      In het arrest easyJet is de vraag aan de orde of en wanneer de Europese Commissie een zaak kan afwijzen omdat een nationale mededingingsautoriteit een prioriteringsbesluit heeft genomen. De uitspraak past in de lijn van arresten over Verordening (EG) nr. 1/2003 waarin veel ruimte wordt geboden aan de nationale autoriteiten en de Commissie om een doeltreffend decentraal stelsel voor toepassing van de mededingingsregels te garanderen. De vraag is of deze ruimte niet het onwenselijke gevolg heeft dat een klacht nergens daadwerkelijk wordt behandeld.
      Gerecht 21 januari 2015, zaak T-355/13, easyJet Airline Co. Ltd/Europese Commissie, ECLI:EU:T:2015:36

  • Auteursinformatie

    Mr. P.B. Gaasbeek

    Mr. P.B. (Pierrette) Gaasbeek is advocaat bij Bird & Bird LLP.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

Inpassing van buitenlandse rechtsfiguren in het Nederlandse recht: beschouwingen naar aanleiding van HR 11 juli 2014, JOR 2014/254 (Seacastle/Peters q.q.)

Trefwoorden assimilatie, equivalentiecriteria, Sisal II, Seacastle, artikel 203 Fw
Auteurs Mr. E.M.F. de Vette
  • Samenvatting

      In deze bijdrage gaat de auteur naar aanleiding van HR 11 juli 2014, JOR 2014/254 (Seacastle/Peters q.q.) in op de vraag in hoeverre een buitenlands voorrecht ‘verwant’ moet zijn met een vergelijkbaar Nederlands voorrecht om het daarmee voor de toepassing van artikel 203 Fw gelijk te stellen.

  • Auteursinformatie

    Mr. E.M.F. de Vette

    Mr. E.M.F. de Vette is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

Strijd tegen misbruik van rechtspersonen: twee nieuwe registers voor aandeelhouders in opkomst

Trefwoorden UBO-register, centraal aandeelhoudersregister, fraude, antiwitwasrichtlijn, privacy aandeelhouders
Auteurs Mr. F. van Zanten en Mr. S.S.M. Rutten
  • Samenvatting

      Recentelijk is een richtlijn aangenomen waarbij het verplicht wordt voor bedrijven om gegevens over hun ultimate beneficial owner (UBO) ‘openbaar’ te maken in een register. Daarnaast ligt er een conceptwetsvoorstel ter invoering van een centraal aandeelhoudersregister. De auteurs bespreken van beide registers de achtergrond, geven een inhoudelijke toelichting en sluiten af met een vergelijking, tevens in tabelvorm.

  • Auteursinformatie

    Mr. F. van Zanten

    Mr. F. van Zanten is advocaat corporate M&A bij NautaDutilh te Rotterdam.

    Mr. S.S.M. Rutten

    Mr. S.S.M. Rutten is professional support lawyer corporate M&A bij NautaDutilh te Rotterdam en Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

De Material Adverse Change-clausule

Trefwoorden MAC, koopovereenkomst, overnamecontract, opschortende voorwaarde, garantie
Auteurs Mr. drs. M.R. Driedonks
  • Samenvatting

      De Material Adverse Change (MAC)-clausule is een veelvoorkomende bepaling in overnamecontracten en vaak onderwerp van felle onderhandelingen tussen de contractspartijen. De auteur bespreekt in deze bijdrage de toepassing en formulering van de MAC-clausule. Ook zal kort worden ingegaan op de zeer beperkte jurisprudentie over de MAC.

  • Auteursinformatie

    Mr. drs. M.R. Driedonks

    Mr. drs. M.R. Driedonks is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.

Tijdschrift Vennootschap & Onderneming
Artikel

De beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal

Trefwoorden bmvk, open-end beleggingsmaatschappij, closed-end beleggingsmaatschappij, icbe, abi
Auteurs Mr. M.R.H.M. Plasmans
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt de auteur de beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal, waarbij zij voorbeelden uit de praktijk behandelt en enkele kanttekeningen plaatst in het licht van de huidige wet- en regelgeving.

  • Auteursinformatie

    Mr. M.R.H.M. Plasmans

    Mr. M.R.H.M. Plasmans is advocaat bij Loyens & Loeff te Amsterdam.